Kolumbijski pregledi za kafu imaju tendenciju da kafu ocenjuju kao: srednjeg tela s bogatim ukusom i kiselinom nalik citrusima. Najbolja visoko uzgojena kolumbijska kafa tipična je za klasični latinoamerički blagi, voćni ukus, ali ne i za voćni okus koji izgleda gotovo fermentiran. Veliki obim useva koji se uzgajaju u zemlji (Kolumbija je povećala gotovo 10% kafe u celom svietu u 2015.i raste i u 2019god.) znači da je ova visokokvalitetna Arabika jedna od najskupljih, ali ipak služe kao osnova za mnoge mešavine mnogih brendova. Nedostatak uobičajenosti ovih zrna je da će ih mnogi ljudi smatrati „blagim“ kako su navikli na ukus. Nadmorska visina uzgoja: 1.200 – 2.000 metara nadmorske visine Sorta Arabica: Bourbon, Typica, Caturra, Tabi, Kolumbija, Maragogipe, Castillo Vreme berbe: sep-dec Postupak prerade sirove kafe: oprana, osušena na suncu Aroma: Slatka (karamela), kakao ukus: slatko (voćno), citrusno, orašasto (slabo) Telo: Srednje Kiselost: svetla, limunska.
UZGOJ/PROIZVODNJA
Većina standardne kolumbijske kafe uzgaja se na relativno malim farmama, a zatim se skuplja, mokro obrađuje (pere), melje i izvozi preko kolumbijske federacije za kafu. Visina pri kojoj se uzgaja kafa je u rasponu od 1.200 metara do 1800 metara nadmorske visine i pruza izuzetne mogućnosti za kafe koje se iskljucivo gaje na odredjenim nadmorskim visinama (SHG – strictly high grown je oznaka da je kafa uzgajana npr na preko 1500m nadmorske visine) sa visokim ocenama. Kolumbijske kafe obično se peru i suše na terasama. Zbog geografske veličine Kolumbije, sezona žetve varira u zavisnosti o delu zemlje, pri čemu se većina useva bere između sep. i jan., ali u nekim dielovima zemlje od april do avg. Dosledna proizvodnja dovodi do stabilnijih cena i stalne ponude kolumbijskih sirovih kafa.
Jedan odgovor
Kolumbija je dobra kafa.