Kolumbija

Kolumbijski pregledi za kafu imaju tendenciju da kafu ocenjuju kao: srednjeg tela s bogatim ukusom i kiselinom nalik citrusima. Najbolja visoko uzgojena kolumbijska kafa tipična je za klasični latinoamerički blagi, voćni ukus, ali ne i za voćni okus koji izgleda gotovo fermentiran. Veliki obim useva koji se uzgajaju u zemlji (Kolumbija je povećala gotovo 10% kafe u celom svietu u 2015.i raste i u 2019god.) znači da je ova visokokvalitetna Arabika jedna od najskupljih, ali ipak služe kao osnova za mnoge mešavine mnogih brendova. Nedostatak uobičajenosti ovih zrna je da će ih mnogi ljudi smatrati „blagim“ kako su navikli na ukus. Nadmorska visina uzgoja: 1.200 – 2.000 metara nadmorske visine Sorta Arabica: Bourbon, Typica, Caturra, Tabi, Kolumbija, Maragogipe, Castillo Vreme berbe: sep-dec Postupak prerade sirove kafe: oprana, osušena na suncu Aroma: Slatka (karamela), kakao ukus: slatko (voćno), citrusno, orašasto (slabo) Telo: Srednje Kiselost: svetla, limunska.

UZGOJ/PROIZVODNJA

Većina standardne kolumbijske kafe uzgaja se na relativno malim farmama, a zatim se skuplja, mokro obrađuje (pere), melje i izvozi preko kolumbijske federacije za kafu. Visina pri kojoj se uzgaja kafa je u rasponu od 1.200 metara do 1800 metara nadmorske visine i pruza izuzetne mogućnosti za kafe koje se iskljucivo gaje na odredjenim nadmorskim visinama (SHG – strictly high grown je oznaka da je kafa uzgajana npr na preko 1500m nadmorske visine) sa visokim ocenama. Kolumbijske kafe obično se peru i suše na terasama. Zbog geografske veličine Kolumbije, sezona žetve varira u zavisnosti o delu zemlje, pri čemu se većina useva bere između sep. i jan., ali u nekim dielovima zemlje od april do avg. Dosledna proizvodnja dovodi do stabilnijih cena i stalne ponude kolumbijskih sirovih kafa.

Jedan odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani postovi

Zemlje Porekla
admin

Indija

Robusta indijska “višnja“ (eng.cherri) Indija koja čini 60% ukupne proizvodnje kafea. Većina rastućih područja nalazi se u zapadnim obalnim regijama Karnataka, Kerala i Tamil Nadu. Ova

Pročitaj više »
Zemlje Porekla
admin

Kolumbija

Kolumbijski pregledi za kafu imaju tendenciju da kafu ocenjuju kao: srednjeg tela s bogatim ukusom i kiselinom nalik citrusima. Najbolja visoko uzgojena kolumbijska kafa tipična je

Pročitaj više »
Zemlje Porekla
admin

Brazil

Oko jedne trećine svetske kafe uzgaja se u Brazilu, a veliki deo brazilske premijum kafe nosi oznaku Santos po istoimenoj luci iz koje se ukrcava kafa.

Pročitaj više »
Fermentacija
admin

Šta je fermentacija?

Proces fermentacije se odvija kada kvasac i bakterije počnu da pretvaraju šećere i kiseline u sluzi kafe, generišući različite organske kiseline, ugljen-dioksid, etilni alkohol i

Pročitaj više »
Kafa
admin

Pečenje

KOJE PEČENJE IMA VIŠE KOFEINA? Ni jedno! Tamno pečena i svetlo pečena kafa u osnovi sadrže jednake količine kofeina. Nije pitanje svetlog ili tamnog pečenja.

Pročitaj više »
Caffico_Roasters_Logotip

CAFFICO Web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala da imate najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici.